Att få välja själv när man vill avsluta sitt liv

Det är en av dom stora tabu områden som finns att prata om. Jag vill avsluta mitt liv med aktiv dödshjälp. Men varför är det så? Varför ska inte en person som är så sjuk att man inte längre kan hjälpa en person bli frisk få bestämma om man vill avsluta sitt liv med värdighet?

Jag har under mina år som undersköterska fått hjälpa personer med cancer, ALS och aids alla med vetskapen om att det inte finns mer läkevetenskapen att göra. Alla visste om att slutet av deras liv skulle innebära smärta och att dom kommer tappa sin värdighet och självständighet. Att få arbeta med en person som har tex ALS som sakta tappar alla sina kroppsliga funktioner för att till det sista inte längre kunna andas själv är ett otroligt grymt sätt att avsluta sitt liv. Idag finns ingen bot mot tex ALS. Att ge individer möjligheten att då själva få välja när och hur man avsluta sitt liv med värdighet ser jag inte som ett problem!

Nu ska inte aktiv dödshjälp användas som självmord det är inte det jag menar! I olika länder där detta finns genomgår man omfattande samtal med psykologer mm för att säkerställa att detta är verkligen något personen vill och verkligen önskar. Att sedan kunna ta farväl av sina nära och kära med värdighet är något jag anser vore en rättighet!

Är detta kontroversiellt? Absolut! Men varför kan man inte få bestämma själv hur man vill avsluta sitt liv, när man drabbas av en sjukdom du aldrig kommer överleva.

Jag tycker att Sverige ska tillåta aktiv dödshjälp och låta människor få avsluta sitt liv med värdighet.

I filmen nedan berättar Brittany Maynard om sitt beslut.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *